Välkomna till ÖVERGIVNA PLATSER.

Det här är en site som går tillbaka till 2004-2005, när jag upptäckte att det fanns en mängd förfallna och bortglömda platser i Sverige. Det var folkparker, industrier, hotell, bensinstationer och miljonprogramsområden. Det de hade gemensamt var att den snabba samhällsomvandlingen under 1970- och 1980-talen hade gjort att de lämnats övergivna. Eftersom jag är docent i ekonomisk historia hade jag skrivit mycket om den utvecklingen, och för mig blev besöken på de övergivna platserna en oerhört intressant dokumentärfotografering.

Det som hände när siten öppnade var oerhört spännande. Besökarna växte snabbt, samtidigt som jag började resa med två oerhört trevliga killar som hette Jakob och Bengt som jag hade fruktansvärt roligt tillsammans med. Siten blev ett äventyr, som under 2007 också ledde till den första succéboken. Mediaintresset kring det hela var vansinnigt och jag gjorde mängder av föreläsningar och utställningar i Sverige och Norge. Men kring 2014-2015 blev jag alltmer engagerad i olika arbeten om samhällsplanering och bostadsbyggande, som är det jag brukar anses vara expert på. Därmed förlorade jag också intresse för siten, som utsattes för hackerattacker och blev allmänt besvärlig att hantera. Så vi bestämde oss 2017 för att låta den somna in och dö.

ÖVERGIVNA PLATSER hade säkert fått fortsätta att sova vidare om inte Henrik Ismarker hört av sig till mig i våras. Han var en av många som saknat siten och undrade om han inte kunde få hjälpa till att dra igång den igen. Jag var tveksam först, men insåg sedan att om en kille som verkligen kunde tekniken ville så borde vi verkligen göra ett försök att starta upp det hela igen. Henrik har dessutom varit oerhört bra att arbeta med genom hela den här processen, som självklart krävt åtskilligt med arbete. Hans betydelse för att få igång det här igen ska verkligen framhållas.

Men nu är vi här, och vi börjar med att släppa ett drygt dussin av de gamla gallerierna tillsammans med två nya om Glasriket och Bert Karlssons värld. Efterhand kommer vi sedan att släppa tillbaka de mer än hundra gamla gallerierna som nu är återskapade, samtidigt som vi fortsätter med nytt material på olika sätt. Hur det blir är dock oklart för min tanke är att siten ska växa som den gjorde 2005-2010: på ett spännande sätt, som inte går att förutsäga och bli trist rutin.

Slutligen finns min allra sista bok att köpa här:

https://www.ordochbok.se/overgivna-platser-finalen-9789177033097.html

Jan Jörnmark

Kontakt med mig
jornmark@icloud.com