Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

EDSVALLA BRUK

TV-kamerorna bevakar fortfarande det nästan moderna massakokeriet i Edsvalla. I källaren springer fortfarande optimistiska koppartjuvar runt, på jakt efter kvarglömda elkablar. Men egentligen borde det vara historiens vingslag som ekade därinne. Den jättelika röda tegelbyggnaden stod klar så sent som 1962-63. Några år senare var det här som början till slutet på en epok i svensk industri signalerades

Skogsindustrin nådde Edsvalla på allvar på 1840-talet. Den beryktade släkten Dickson var här, och orten blev sedan snabbt centrum för en av landets större industrikoncerner.

Instabiliteten fortsatte, och i början på 1900-talet var snabba affärer med snabbväxande bruk vardagsmat. Edsvalla var naturligtvis inget undantag, och alltihop slutade med att ortens industri blev norskägd 1908. Sedan blev det lugnare, men år 1966-67 skulle den lilla orten på allvar hamna i centrum för svenskt mediaintresse. Edsvallas nedläggning kan faktiskt sägas vara starten på den stora våg av nedläggningar som sedan aldrig skulle ta slut. Det var här som avvecklingen av svensk basindustri inleddes den 7 december 1966.

Tack till ägarna, särskilt Markus Edgren, för den trevliga rundvandringen på bruket.