Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

STRÅSSA

Bergslagen är verkligen svensk industris hjärtland. Här växte järnekonomin fram under 16- och 1700-talen, men här visade sig också kristendenser redan från och med 1870-talet.

En ljuspunkt var att lågvärdiga fosforhaltiga malmer från området runt Grängesberg ökade i värde från 1880. Här dök britten Ernst Cassel upp och skapade Grängesbolaget, som var Sveriges absolut värdefullaste bolag i början av 1900-talet. Det skrevs bästsäljande böcker om spekulationerna i Grängesaktier.

Den fantastiska värdestegringen ledde till att andra spekulanter också gav sig in i branschen. Mellan 1903-09 pågick en fantastisk serie spekulationer som fick namnet ”Metallurgiska Härvan”. På 1920-talet blev Ivar Kreuger en ledande spekulant i Gränges. Brytningen fortsatte att vara en spekulativ affär, som varierade med det internationella malmpriset.

I den stora högkonjunktur som startade runt 1950 utbröt en ny hausse, som blev ännu värre av att Gränges blev tvungna att sälja LKAB till staten 1955. Bolaget hade drivor av pengar när malmpriset kulminerade. Resultatet blev, som vi kan se på bilderna från Stråssa, en flödande investeringsiver.

Framemot 1966/67 slog globaliseringen till. Rika australiska och brasilianska gruvor, lokaliserade nära kusten, blev fruktansvärda konkurrenter. Inom något decennium var alla Bergslagens malmgruvor borta.

Om globaliseringen kan ni läsa i min bok Globala Förkastningar. Om Bergslagen och ”Metallurgiska Härvan” kan man läsa i Skogen, staten och kapitalisterna.