Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

SÄVE

År 1939 bröt andra världskriget ut. Sveriges beredskap var utomordentligt dålig. Vi hade rustat ned och sparat på försvaret under både 1920- och 30-talen. Flygvapnet, som var det modernaste och effektivaste vapenslaget var också starkt eftersatt. Både Göteborg och Malmö saknade till exempel skydd från luften.

Det blev nödvändigt att skapa nya flygflottiljer i snabb takt. I Göteborgs utkant byggdes Säve Flygfält snabbt. Flygfältet blev hemvist för en ny flygflottilj med namnet F9. Runt fältet restes i snabb takt ett mindre regemente. Förläggningar, sjukhus, motionsanläggningar, mässar, matsal – allting byggdes under loppet av något enstaka år i början av 1940-talet.

Anläggningen var ett ständigt nedläggningshotat provisorium. F9 försvann 1969, men Säve blev kvar. Den nya Helikopterdivisionen förde sedan samma hotade tillvaro fram till 2004, när det till sist blev dags att lägga ned även denna. Nu är Säve till vissa delar någonting som liknar en modern ruin. I andra delar är det bara övergivet. Hela historien berättas i anslutning till bilderna. Tack till Janne Ljungholm, Pär Skog och Inge Davidsson för fototillfället.