Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

HASSELBLAD

Hasselblad var länge ett handelshus. Beröringspunkterna med fotografi låg i film-
och vykortsdistribution och den svenska agenturen för Kodak.

Produktion av kameror började man med under andra världskriget. Frågan till Victor Hasselblad var om hans företag kunde ersätta de tyska kvalitetskamerorna. Tillsammans med bröderna Tranefors grep sig Hasselblad an uppgiften. Resultatet blev en klassisk svensk efterkrigssuccé.

Kvalitetskamerorna fick en växande marknad bland professionella fotografer, men det var när Walter Schirra tog med sig sin Hasselbladare ut i rymden 1962 som märket blev legendariskt. I nära samarbete med NASA utvecklades sedan kameror som till sist skulle hamna på månen 1969.

Resten av historien om Hasselblad berättas under bilderna. Kort kan man säga att den har kommit att handla om motsättningen mellan finansiellt eller industriellt inriktad kapitalism samt de oerhörda effekterna av digitaliseringen och Moore’s lag.

“Lagen” formulerades 1965. Innehållet i den är enkelt, men har haft dramatiska effekter i många industrier sedan dess. Anledningen till att ett hus som invigdes i oktober 2003 stod helt tomt två år senare kan egentligen sammanfattas med dessa två ord: Moore’s lag.

Skrev själv en bok, Globala förkastningar, om denna lag för ett par år sedan. Rekommenderades som julläsning av Dagens Nyheter förra året – kostar bara 226 kronor på adlibris webb-bokhandel.