Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

LYCKHOLM

Jag fick ett fantastiskt erbjudande: att komma in och titta på Lyckholms övergivna bryggeri. Många av lokalerna har stått tomma sedan 1970-talet, trots att fastigheten ligger i centrala Göteborg.

Bryggeribranschen regerades under perioden fram till 1955 av en mäktig kartell. Konkurrensen begränsades, vilket gjorde att åldrad teknik kunde leva kvar. Lyckholms nutida tillstånd vittnar om den dimensionsdörr som en kartell kan åstadkomma.

Under 1960- och 70-talen hårdnade konkurrensen och stora fusioner skedde. Till slut byggde Pripps en ny fabrik ute i Högsbo. Min gissning är att den sista produktions-
verksamheten ägde rum i den här fabriken runt 1968/69. Som depå fungerade den fram till 1975. Den mest fascinerande verksamheten därefter var som svartklubb runt 1986-88. Otroligt nog är även svartklubben bevarad därinne…

Därefter såldes lokalerna. Den nuvarande ägaren har tillsammans med PEAB utvecklat ett attraktivt kontoriseringsprojekt för lokalerna. Inom något år kommer sannolikt det mesta av det vi ser på bilderna att vara borta.

Stort tack till Stig Andreasson för visningen.