Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

THE DIXIE MALL, USA: BLUES BROTHERS

Sommaren 1980 såg jag en film som skulle bli klassisk när jag var på besök i Toronto. Det fanns en biljakt i den som fullständigt tog andan ur en. Ofattbart nog skulle jag nästan exakt 29 år senare söka upp resterna av jakten.

Dixie Mall i Harvey är en helt central del av filmhistorien. Själv hade jag nästan svårt att tro att jag verkligen var här när vi nådde fram. Det här är Amerikas mest berömda Dead Mall och en extremt sägenomspunnen plats.

Redan utan Blues Brothers skulle det här vara en märklig plats: en gigantisk stormarknad, byggd 1965-66, som dukade under redan 1978 och som sedan skulle stå övegiven i mer än tre decennier. Bränder, vandalism och våldsutbrott har blivit platsens normaltillstånd.

Men det var filminspelningen i augsuti 1979 som för alltid har försäkrade the Dixie Mall om en plats i historien. Blues Brothers har med tiden blivit kultfilmernas kultfilm och har nu spelat in flera hundra miljoner dollar. Ändå gjorde de rent astronomiska inspelningskostnaderna att filmen ganska länge framstod som ett vågspel. Det sägs att John Belushis missbruk tog ännu starkare fart när han trodde att filmen höll på att floppa.

Mer än något annat var det biljakterna som hade kostat pengar. Uppenbarligen har Blues Brothers fortfarande rekordet i antalet förstörda bilar, i en enda scen förstördes till exempel 76 bilar. Dessutom ska John Belushi ha slarvat bort ungefär 1000 Ray Ban glasögon under inspelningen.

Och av alla dessa biljakter är det en som blivit mer klassisk än alla andra, och på ett märkligt sätt har just den biljakten gjort att en av USAs allra mest misslyckade shoppingcenter blivit det kanske mest berömda. Strange ways, indeed...