Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

GARY, USA: THE CHURCH

Elbert H. Gary var en av 1900-talets riktigt stora industriledare. År 1901 hade han förstått att priskrig och konkurrens höll på ruinera Amerika, och det var nu han grundade US Steel, som långe skulle vara världens största företag.

Men det fanns ett stålverk kvar att bygga, och det måste klara hela efterfrågan från Chicago och de andra snabbväxande städerna i Mellanvästern. Elbert hittade den exakt rätta platsen för den nya anläggningen på Lake Michigans kust, tre mil söder om Chicago.

Mellan 1906-13 byggde man världens största stålverk här, och man byggde dessutom en ny stad. Staden döptes till Gary och utrustades med extra monumentala byggnader, eftersom den både var rik och hade ett jättelikt symbolvärde.

Det här var "The City of the Century", som hade byggts till den nya storindustrin och industrialismens ära. Snart hade den 100 000 invånare, och det var framförallt polacker och andra östeuropeiska invandrare som kom hit i stora massor. Från 1920-talet kom dessutom allt större mängder svarta hit från Sydstaterna. Runt 1960 bodde det nästan 200 000 människor här.

Gary skulle få en sanslösa historia, innan livet började rinna ut ur den magnifika stålstaden. Idag tronar staden på minnet av Michael Jackson, som växte upp här, och några av USAs största boxare. Dessutom har den naturligtvis en fantastisk historia att berätta om globalisering och amerikansk stadsutveckling.

Det kommer med andra ord att bli mycket Gary i höst och vinter, och i det här galleriet kommer vi att inleda med lite musikhistoria.