Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

HOPPBACKAR

I början av 1900-talet kom vintersporten på allvar till Sverige. Skidhoppning var mycket poulärt, och det byggdes många backar som idag befinner sig i bistert skick.

Bragebacken låg i Slottskogen, Göteborg och Hindåsbacken ett par mil norr om samma stad. Den nyanlagda järnvägen gjorde att det snösäkrare Hindås blev populärt för den skidsportande allmänheten för ungefär hundra år sedan. Den Hindåsbacke som syns på bilderna här byggdes 1934, som en del i AK-programmen. Syftet var alltså att reducera den rekordhöga arbetslösheten efter Kreuger-kraschen. Betongkonstruktionen var ytterst modern för sin tid. Hitler byggde Autobahn, i Sverige byggde vi skidbackar.

Hindås position som ledande sportort syntes 1958 när det brasilianska fotbollslandslaget tillbringade sin VM-vistelse i den västgötska metropolen. På nätet finns intervjuer med Pelé där han beskriver mötet med Sverige och Hindås.

Med 1960- och 70-talen kom billig charterturism till Alperna, Ingemar Stenmark, österriskiska backhopparveckan med “Plex” Pettersson på TV. Den svenska backhoppningssporten verkar aldrig riktigt ha hämtat sig från denna strukturella chock. Bara några backhoppningsruiner minner numera om forna storhetstider.