Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

ÖVERGIVNA PLATSER-BÖCKERNA

Det är nu Juli 2012 och vi vet att böckerna om de Övergivna Platserna sålde i tiotusentals exemplar och fick ett i närmaste osannolikt genomslag. Projektet har med tiden förvandlats till utställningar och TV-program. I sommar hänger det en stor utställning på Konsthallen i Uddevalla.

Böckerna kan fortfarande köpas via den här länken
http://www.nevabooks.com/se/search.php?op=asearch&prop_6011=J%C3%B6rnmark%2C+Jan&id=32097

Till råga på allt är alla böcker som köps via Neva signerade.

Naturligtvis är jag nöjd med det enormt positiva mottagandet. Recensionerna har var lysande hela vägen från Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article491069.ab
bort över Nerikes Allehanda
http://www.na.se/artikel.asp?intId=1183131
till vår egen Göteborgs Posten
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=404&a=347027
Svenska Dagbladets artikel hamnade till och med på 16e plats bland tidningens mest lästa artiklar 2007
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_723777.svd

Den första boken började med att fånga upp efterkrigstidens nya konsumtions- och bilsamhälle. Den fortsatte in i bostadspolitiken under tiden efter 1950. Den var kanske roligast att skriva, och har också fått många reaktioner. Sista biten handlade om den bortdöende industrin och landsbygden.

Den andra boken tog sin utgångspunkt i digitaliseringen och Moore´s lag. Boken handlade om orsakerna till de sista decenniernas rekordsnabba omvandling. I den andra halvan av boken kontrasterade jag storstädernas tillväxt mot de gamla industribygdernas långsamma borttynande. Efter den andra boken har jag fortsatt med att skriva om Baltikum och Polen, och även gett ut en bok om svensk planlagstiftning.

AVGRUNDEN som handlade om Globaliseringen och innehöll bilder från USA, Japan och Östeuropa kom hösten 2011. Även den blev positivt mottagen och sålde över förväntan, vilket gör att jag nu kan gå vidare med ett Europeeiskt projekt. Den boken kommer att släppas under 2013.

BÖCKERNAS OCH SITENS HISTORIA.
Vi kom alltså fram, efter åratal av tänkande och arbete. I sanning var det här en utveckling som ingen kunnat ana när Carina och jag i maj 2004 var med om en upplevelse som i grunden skulle förändra våra liv i grunden. Sedan jag väl kom igång har det blivit i det allra närmsta två år som jag kuskat runt i Bergslagen, Småland och Belgien på jakt efter ruinerna av den svenska och europeiska efterkrigstiden.

Skulle gissa att jag kört bortemot tiotusen mil på jakt efter ruiner. Minns en del resor mer än andra. Den gången jag startade från Göteborg på morgonen, stannade i Hagfors och fotade folkparkscenen, stannade igen och fotade bostäder i Fredriksberg och Grängesberg, för att sedan köra vidare upp till Sundsvall var något i hästväg. Det är ju inte direkt Autobahn vi talar om här. Man har ju också haft en fantastisk fru som gång efter annan ställt upp när man sagt att "...det vore bra om jag kunde köra ned till Dortmund i morgon bitti..."

2004

Utan Lindfors Folkpark hade hon sluppit allt detta. Allting började med att vi liksom anade något mystiskt i ögonvrån. När vi tvärbromsat och gått ur bilen såg vi att vi inte hallucinerade. Det låg en övervuxen folkpark i Lindfors. Otroligt. Lite senare noterade jag en bisarr nyhet på TVn, där det påstods att en gammal svensktoppsfantom funderade på att köpa in Lindfors Folkpark.

I och för sig var väl det bra, dom behöver all nyföretagsamhet som tänkas kan i den delen av landet, men samtidigt kändes det kluvet. Bygger dom om försvinner ju också det makalösa förfallet och ingen får någonsin se hur det såg ut, tänkte jag. Ni ska veta att jag inte ens ägde en kamera på den tiden. Hade haft en systemkamera i början av 80-talet, men allt besvär med film och elände fick mig att slänga eländet i garderoben.

Sedan blev det augusti 2004. Hade precis skrivit en bok om svensk industri och jag behövde ett omslag. Lindfors och Bergslagen hade gjort mig vaken på att det fanns oväntade möjligheter i landet. Jag fick låna Carinas digitalkamera, som hon hade till att fota arkivmaterial med på Riksarkivet.

Arkivkameran behövde frisk luft så jag tog med den ner till Yngeredsfors. Där stod en sanslös halvsprängd dammbyggnad kvar mitt i skogen. När jag kom hem hittade jag dessutom Photoshop på datorn. Resultatet ser ni på bokomslaget till ”Skogen, staten och kapitalisterna”. Folk brukar gissa att det föreställer inkaruiner. I verkligheten är vi tre mil från GeKås i Ullared.

2005

Det där var ju roligt, och nu började man ju fundera över vad som egentligen
fanns ute i skogen och på de gamla industriområdena. Under våren och försommaren 2005 hade jag tur några gånger. Galonfabriken och Semesterön var kanonfynd. Det var förresten i maj som jag erbjöd Dennis att lägga ut bilderna på sin site. Han tackade nej, på grund av nördstämpelrisken. Dennis gillar Beatles, så han har lärt sig av hur dom jobbade på Decca 1962.

Slumpen jobbade vidare. Under våren -05 gjorde jag klar en annan bok som handlade om Globaliseringen och Göteborg. Arbetet krävde att jag skaffade en bättre kamera eftersom jag tog bilderna, men här skapades också idén om att göra en egen site på nätet, där den som var intresserad av förändring och globalisering kunde ta direkt kontakt med mig.

Dock insåg jag att intresset för en sådan helseriös site med en idolbild på mig kunde vara begränsat. Läste mycket om hur Internet fungerade just då, och en av de stora visdomarna år 2005 var att nätet gjorde blandningar möjliga. That’s it, tänkte jag, vi slänger in fem gallerier av övergivna platser också.

Det var den 17 juli -05. Carina lade ut siten, och sedan skrev jag
meddelandet ”Ny hemsida med övergivna platser” på Flashbacks forum för Urban Exploration. Sedan small det till nåt alldeles enormt. I forumet kan man följa reaktioner och nya upplägg under de första veckorna. Då gick det snabbt, lindrigt uttryckt. På den här länken kan ni faktiskt se hela bokens historia:

http://www.flashback.info/showthread.php?t=227274

Internet hade redan då förändrat mitt liv rejält två gånger. Nu hade vi nått nummer tre, och nu tog det verkligen eld.

När Flashback körde siten som länktips i sitt allmänna nyhetsbrev det 29 juli ökade takten i spridningen. Lyckligtvis hade vi då börjat systematisera vårt letande. Den fredagen bestämde vi oss för att strunta i U2, som lirade på Ullevi, och körde istället ner till Trelleborg för att kolla Maglarp. Eftersom Carina dessutom var maxat gravid hade vi dock först av allt kollat in var förlossningsavdelningarna i trakten låg. När killarna och jag några dagar senare körde upp till Kristinehamn fick hon inte följa med. Var inte säker på att hon rymdes i bilen, helt enkelt.

Den 15 augusti kom Stella. Hon fick följa med på sin första exploration redan den första helgen i september uppe i Kolsva. Sedan blev det full rulle. Under hösten reste vi till Bergslagen tre gånger. Allting rullade på ett suveränt sätt den hösten.

Sedan skrev TT om siten i en längre artikel i december 2005, när en ung explorer fastnat i en avloppstunnel i Jönköping. Artikeln plockades upp av flera tidningar, inte minst vår lokala GP. Trafiken gick genom taket och jag bestämde mig för att göra ett allvarligt försök att hitta en förläggare för att göra en bildbok av siten. Av flera skäl var Historiska Media mitt förstaval. Jag måste säga att dom var fantastiska att arbeta med, från det snabba första svaret och vidare i processen.

2006-07

Från det att vi var överens om vad som gällde i februari 2006 fick jag ägna våren, sommaren och hösten åt att hitta rätt ställen. Det var ett tufft jobb, och sista gången jag ändrade mig var så sent som i början av december. Det var Hälleforsnäs som åkte ut. Jag hade aldrig blivit nöjd med bilderna därifrån, och hade tur när jag istället snubblade över det övergivna stadshotellet i Falköping.

Nu när boken är färdig vet jag att den innehåller nästan 95% nytagna bilder. Den består av ett drygt dussin gallerier, varav drygt hälften är helt nya.

Under tiden har siten växt vidare och jag har efterhand fått mängder av kontakter som hjälpt till att sprida den samtidigt som dom gett mig oerhörda mängder tips om vart man borde åka och titta. Jag är skyldig alla dessa tusentals (faktiskt) människor ett stort tack. Erik Carlsson, Peter Sandberg, Inge Davidsson, John Eklund, Erik Hägerdal, Christian Stödberg och Kenth Gustavsson kan framhållas, men det är många som hjälpt till, tack allihop. Arbetsmässigt skall förstås Bengt Karlsson och Jakob Ehrensvärd framhållas, tillsammans med Martin Irding som sedan sommaren 2006 skött all teknik på ett fantastiskt sätt.

2007-08

Siten uppdateras som vanligt, ungefär var tredje vecka. Här rullar dom döende industrierna och bostadsområdena vidare i en jämn och något deprimerande lunk. Under 2007 blev resorna till Baltikum en höjkpunkt, och jag hoppas att det kan bli något riktigt bra av det också till sist

Del 2 blir dock helt svensk, och kommer i september 2008. Just nu sitter jag och skriver om Jane Jacobs och misslyckad stadsplanering.

För ett smakprov ur, klicka på nedanstående länk:
http://www.jornmark.se/overgivna_smakprov.pdf